sunnuntaina, helmikuuta 05, 2006

Ihmisoikeudet

Islamilaiset maat ovat International League for Human Rights -järjestön mukaan vastuussa 90 %:sta maailman kaikista poliittisista vangeista. Samoin ne ovat vastuussa 90 %:sta kaikista poliittisista teloituksista. YK:n ihmisoikeuksien julistuksen ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen tarkoituksena on suojella ihmisiä ja taata näille tietyt perusoikeudet ja -vapaudet. Nimenomaan ihmisoikeudet, kansanvalta ja oikeusvaltioperiaate ovat EU:n perusarvoja. Ihmisarvoa halveksuvine rangaistuksineen (amputoimiset, mestaukset jne.) perusvapauksia rajoittava ja uskonnollista syrjintää harjoittava islam on jyrkässä ristiriidassa niin ihmisoikeuksien kuin oikeusvaltionkin periaatteiden kanssa. Esimerkiksi v. 2003 Saudi-Arabiassa mestattiin julkisesti pää miekalla katkaisemalla ainakin 52 ihmistä (HS 12.10.2004).

Hämeen-Anttila (2004: 37) kirjoittaa: "Profeetta ei eläessään ollut toiminut yksinomaan senhetkisen tilanteen mukaan vaan pitäen samalla silmällä myös tulevaisuutta. Profeetan elämän yksityiskohdat oli tarkoitettu islamin yhteisön ikuisen jäljittelyn kohteeksi." Alla on muutama esimerkki Muhammadin, "Allahin Sanansaattajan", esikuvallista elämää, sunnaa, kuvaavista hadith'eista, joita käytetään Koraanin jälkeen tärkeimpinä islamin lain oikeuslähteinä:

Allahin Sanansaattaja (rauha hänen kanssaan) katkaisi käden varkaalta, joka oli varastanut neljännesdinaarin tai enemmän. (Sahih Muslim 3189)
Allahin Sanansaattaja (rauha hänen kanssaan) antoi kahdella palmunoksalla noin 40 raipaniskua miehelle, joka oli juonut viiniä. (
Sahih Muslim 3218)
Allahin Sanansaattaja (rauha hänen kanssaan) sanoi: "Ei ole luvallista ottaa muslimin henkeä, joka todistaa, ettei ole muita jumalia kuin Allah ja minä olen Allahin Sanansaattaja, paitsi kolmessa tapauksessa, joita ovat: aviorikoksen tekijä, elämä elämästä [tappaja] ja uskontonsa hylkääjä, joka jättää yhteisönsä." (
Sahih Muslim 3175)

Ei kommentteja: