sunnuntaina, helmikuuta 05, 2006

Muhammad — esikuva

Islamin tärkein uskonnollisen auktoriteetin lähde on Koraani. Muslimien mukaan Koraani on suoraan Jumalan omaa puhetta, ja sen sisältämä totuus on ikuinen ja muuttumaton. Koraanin jälkeen seuraavaksi tärkein auktoriteetin lähde on sunna, jolla tarkoitetaan profeetta Muhammadin esikuvallista elämäntapaa. Tieto sunnasta on peräisin haditheista, jotka ovat perimätietona välitettyjä lyhyitä kertomuksia siitä, mitä Muhammad kussakin tilanteessa teki ja sanoi. (Hämeen-Anttila 2004: 20, 90, 97.)

Hämeen-Anttila (2001: 28) kirjoittaa: "Sunna on sitova esikuva muslimeille, ja jokaisen hurskaan muslimin velvollisuus on noudattaa profeetta Muhammadin tarjoamaa esikuvaa. [---] Profeetta Muhammad oli [...] virheiltä suojattu (ma'sum), joten hän ei käytöksessään tehnyt mitään väärää tai mitään, mikä ei olisi ollut Jumalan tarkoitus." Mutta jopa historialliset olosuhteet huomioon ottaen monet Muhammadin teot olivat varsin äärimmäisiä. Alla on joitakin esimerkkejä:
  • Muhammad kävi 66 sotaa ei-muslimeja vastaan.
  • Quraizan juutalaiskylässä v. 627 Muhammad mestautti päät katkaisemalla n. 700 juutalaismiestä ja otti näiden vaimot ja lapset orjiksi. Näiden virhe oli ollut se, että he eivät halunneet hyväksyä islamia. (Sahih Bukhari 4:52:280)
  • Lopulta Muhammad antoi määräyksen tappaa jokaisen eteen sattuvan juutalaisen (Ibn Sa'd, Kitab al-Tabaqat al-Kabir, Vol. 2, s. 37).
  • Muhammad antoi henkilökohtaisesti käskyjä murhata vastustajiaan. Eräs näistä oli harmiton runoilijatar Asma' bint Marwa, joka oli kritisoinut Muhammadia siitä, että tämä oli tappanut Abu Afak -nimisen vanhuksen. Asma' bint Marwa tapettin yöllä tämän nukkuessa. (Sira Halabiyya)
  • Vaurautta kerätäkseen Muhammad hyökkäsi karavaanien kimppuun ja valtasi keitaita.
  • Muhammad selitti: "Sain ohjeen taistella ihmisiä vastaan kunnes he todistavat, ettei ole muita jumalia kuin Allah ja että Muhammad on hänen palvelijansa ja sanansaattajansa, ja kunnes he kääntyvät kohti qiblaa (Mekkaa), syövät mitä teurastamme ja rukoilevat tavallamme.” (Sunan Abu-Dawud 14:2635)
  • Muhammad antoi muille muslimimiehille luvan ottaa neljä vaimoa (K4:3), mutta hänellä itsellään oli vähintään 13 vaimoa.
  • Vielä 50-vuotiaana Muhammad pyysi pitkäaikaiselta toveriltaan Abu Bakrilta tämän 6-vuotiaan tyttären Aishan kättä. Kolme vuotta myöhemmin 53-vuotiaana Muhammad alkoi käyttää 9-vuotiasta Aishaa seksuaalisesti hyväkseen. (Sahih Bukhari 7:62:88)
  • Muhammadin mukaan muslimin rukouksen pilaa koira, aasi, sika, juutalainen, zarathustralainen ja nainen, ellei välimatkaa näihin ole yli kivenheiton verran. (Sunan Abu-Dawud 2:0704)
SHEIKKI MUHAMMED SALIH AL-MUNAJJIDIN ONLINE-FATWA
Se tosiasia, että Profeetta on Allahin Sanansaattaja, osoittaa, että meidän on uskottava kaikki, mitä hän sanoi, ja toteltava jokaista hänen antamaansa käskyä. On itsestään selvää, että hän on kertonut asioita ja antanut ohjeita sen lisäksi, mitä Koraanissa on sanottuna. On turha tehdä eroa sunnan ja Koraanin välille, mitä tulee sen noudattamiseen. On pakollista uskoa siihen, mitä hän on meille kertonut, ja toteltava hänen käskyjään. Ne jotka kieltävät sunnan tärkeyden ovat vääräuskoisia, koska he kieltävät sen, mikä on hyvin tunnettu ja kiistämätön osa uskontoa. (
Lisää.)

Ei kommentteja: